Vandaag geopend 09:30 - 17:00

Blog: Nationale Bokbierdag

13 oktober 2019

Het najaar staat weer voor de deur! Dat betekent dat de dagen korter worden, kouder, natter en we meer tijd in en om ons huis doorbrengen. Als echte bierliefhebber geniet je van deze tijd, want het bokbierseizoen trapt af. Op 13 oktober is het nationale bokbierdag, wij delen alle ins en outs over deze heerlijke biersoort.

Bokbier is een drankje dat écht in het najaar gedronken wordt. Een ideaal drankje om op een koude najaarsavond te drinken. Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de koude, gure winter. Nu wordt dit drankje echter al in oktober al gedronken. Het seizoen van de herfstbok loopt van oktober tot en met februari. Een herfstbok heeft een kenmerkende robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en heeft een karamelachtige smaak. Benieuwd naar deze smaak? Breng dan eens een bezoekje aan Gall & Gall Koningshoek!

Bokbier of Bockbier

Naar het Duits is het officieel bockbier. Dit betekent dat het een sterk seizoensbiertje is. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht en wordt herfstbok genoemd. In het voorjaar wordt de lentebok gebrouwen. Deze is blond of amberkleurig van kleur. Deze biersoort wordt verkocht tot mei. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland. Andere landen waar ook bokbier wordt gebrouwen zijn Nederland, Oostenrijk, Noorwegen en Tsjechië. Nederland heeft vanaf de jaren ‘80 een afzonderlijke stijl ontwikkeld met eigen tradities. De bokbieren in Nederland zijn zowel onder- als bovengistend.

Het brouwproces

Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier, met een hoog alcoholpercentage. Het alcoholpercentage begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Het verschil tussen een ‘normaal’ pilsje en bokbier is dat er in bokbier gebruik wordt gemaakt van twee keer zoveel mout. Dit levert in het brouwproces meer suikers op, hierdoor krijg je een steviger bier. De mout in bokbier is daarnaast op een hele hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout gaat karamelliseren, daar komt de karamelachtige smaak vandaan.

Perfect serveren

Tip: gebruik het juiste glas om bokbier te serveren, hierdoor geniet je optimaal van de smaak. Het beste kun je een bol- of tulpvormig glas gebruiken. Het brede glas zorgt voor een groot oppervlak zodat je het bier beter kunt ruiken tijdens het drinken. Ook zorgt het hoge glas voor extra veel schuim. Serveer bokbier niet te koud. Bokbier uit de koelkast is vaak maar 5°C en daardoor zijn de smaak en aroma’s minder goed waar te nemen. Je kunt bokbier beter serveren op een temperatuur van 8 tot 10°C, dan komen de aroma’s beter tot zijn recht en proef je de échte smaak van het bier.

Dorst gekregen?

Ben je benieuwd naar de smaak van een echt bokbiertje? Kom dan naar Gall & Gall in Koningshoek. Hier hebben ze een ruim assortiment bokbieren én natuurlijk nog veel andere lekkere drankjes. Laat je adviseren in de winkel!